آشنایی با رشته روانشناسی
رشته روانشناسی جزو رشتههای برتر گروه آزمایشی انسانی است که همچنین جزو رشتههای شناور به حساب میآید. یعنی از همه رشتههای دبیرستان میتوان وارد این رشته شد و آن را برای تحصیل در دانشگاه انتخاب کرد. برای پذیرش در رشته روانشناسی در دانشگاههای دولتی و سطح بالای کشور، به رتبه خوبی نیاز دارید. این رشته جزو جذابترین رشتههای علوم انسانی است که بازار کار خوب و جایگاه اجتماعی مناسبی دارد. همچنین تحصیل در رشته روانشناسی به بهبود مهارتهای سلامت روان انسان در زندگی شخصی فرد بسیار کمک میکند. این رشته ارتباط تنگاتنگی با رشتههای علوم انسانی مثل جامعه شناسی، انسان شناسی، فلسفه، و … دارد.
🔰چرا روانشناسی
علم روانشناسی به بررسی روان و رفتار انسان می پردازد و حوزه مطالعات آن، رفتار انسانها، انگیزههای شکلگیری فرآیندهای ذهنی، و بیماریهای روان است. از آن جایی که انسان و مسائل مربوط به روان و رفتار او بسیار گسترده است، علم روانشناسی هم گستردگی و جذابیت زیادی دارد.
دانشجویان کارشناسی رشته روانشناسی میآموزند که با فرآیندهای ذهنی انسان مثل تفکر، ادراک، احساس، حافظه، هیجان، انگیزش و رفتارهای انسانی از ساده ترین رفتار مثل راه رفتن و نگریستن تا پیچیده ترین آنها، آشنا شوند. روانشناسی علمی است که حوزههای تحصیلی، شغلی، تربیت فرزندان، خانواده، مدیریتی، بحران ها، و … را در برمیگیرد و به پیشگیری، آموزش و درمان آسیب های روانی میپردازد.
تا سال ۱۳۹۵ کارشناسی رشته روانشناسی دارای 6 گرایش بالینی، بالینی کودک و نوجوان، صنعتی و سازمانی، عمومی، خانواده درمانی و سنجش و اندازه گیری روانشناسی (روانسنجی) بود اما درحال حاضر کلیه گرایشهای مقطع کارشناسی رشته روانشناسی ادغام و به مقطع کارشناسی ارشد منتقل شده است.
🔰بررسی سریع و کوتاه رشته روانشناسی
سعی میکنیم در ادامه به سوالات اصلی شما درباره این رشته پاسخ دهیم:
🔻بازار کار رشته روانشناسی
فارغالتحصیلان کارشناسی ارشد رشته روانشناسی می توانند برای خود مطب یا کلینیک روانشناسی راه اندازی کنند.
شانس پیدا کردن شغل با مدرک کارشناسی روانشناسی مثل اکثر رشتههاست و سازمان بهزیستی، نیروی انتظامی، شهرداریها، کلینیکهای درمانی تخصصی، بیمارستانها، مراکز توانبخشی، مراکز مشاوره، مدارس و مهدکودکها کارشناسهای روانشناسی را استخدام میکنند.
افراد دارای مهارت و توانایی همچنین میتوانند تحت عنوان برنامهریزی نیروی انسانی، مسئول منابع انسانی، مسئول آموزش و مسئول استخدام نیروها مشغول به کار شوند. و همچنین با مدرک کارشناسی میتوان به تاسیس مهدکودک اقدام کرد.
🔻طولانی بودن مدت زمان ورود به بازار کار
مدت زمان ورود به بازار کار متوسط است. کارآموزی و کسب مهارتهای مختلف و شرکت در کارگاههای مربوطه به شما کمک میکند سریعتر کار پیدا کنید.
🔻آرامش و امنیت روانی رشته روانشناسی
متوسط رو به بالا، اگر مهارتهای لازم را کسب کرده باشید میتوانید مطب شخصی خود را داشته باشید و امنیت روانی و شغلی بالایی داشته باشید.
🔻امکان ادامه تحصیل در رشته روانشناسی
صد درصد. شما میتوانید با شرکت در آزمون کارشناسی ارشد، به راحتی در این رشته ادامه تحصیل دهید. با قبولی در این آزمون، میتوانید در یکی از گرایش های روانشناسی در ارشد شامل روانشناسی بالینی، روانشناسی عمومی، روانسنجی، روانشناسی صنعتی سازمانی، روانشناسی تربیتی، و آموزش و پرورش کودکان استثنائی انتخاب رشته کنید.
همچنین رشته روانشناسی یکی از رشته های خوب برای مهاجرت است و دانشگاههای برتر جهان در این رشته در کلیه مقاطع (کارشناسی و تحصیلات تکمیلی) دانشجو میپذیرند.
🔰رشته روانشناسی برای چه کسانی مناسب است؟
روانشناس کسی است که با روان افراد سروکار دارد و به کشف درونیات افراد میپردازد. به همین دلیل کسب یک سری مهارتها و ویژگیهای اخلاقی برای دانشجویان کارشناسی روانشناسی بسیار ضروری است. اول از همه خود روانشناس باید برای ایجاد و حفظ سلامت روانش تلاش کند و مشکلات درونی خود را به اتاق درمان نیاورد.
روانشناس باید خود را با روشهای درمانی روز دنیا همگام کند. داشتن ویژگیهای رازداری، همدلی، شنونده فعال بودن و دوری از هرگونه قضاوت و داوری برای یک روانشناس ضروری است. علاوه براین، روانشناسی موفق است که دارای هوش هیجانی باشد و بتواند در شرایط مختلف آرامش خود را حفظ کند و بتواند احساسات خود را کنترل کند.
🔰مزایا و معایب رشته روانشناسی
مهم ترین مزیت رشته روانشناسی آموزش مهارتهای حفظ سلامت روان است که می توان از آن در زندگی روزمره و شخصی خود و اطرافیان استفاده کرد. همچنین وقتی به روند درمان روانی مراجعان کمک میکنید، می توانید از احساس رضایت و اعتماد به نفس آن لذت بسیاری ببرید.
از معایب این رشته می توان به ناشناخته بودن علم روانشناسی در بعضی مناطق کشور اشاره کرد. علاوه بر این به دلیل گستردگی آموزش رشته روانشناسی در بیشتر دانشگاه های کشور بازار کار آن اشباع شده و یافتن کار با دشواریهایی همراه است. همچنین برای روانشناس شدن حداقل لازم است که مدرک کارشناسی ارشد خود را بگیرید. کار روانشناسی با کسانی است که به لحاظ روانی دچار مشکل شدهاند، به همین دلیل لازم است همواره مراقب سلامت روان خود باشید.
همچنین شما با داشتن مدرک روانشناسی حتی با معدل بالا، یک روانشناس خوب نمیشوید؛ بلکه لازم است شما به کارآموزی و کسب مهارتهای روانشناسی در حین کار بپردازید.
🔰شرایط تاسیس مطب روانشناسی
داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد
گذشتن حداقل یک سال از فارغ التحصیلی
پایان خدمت سربازی برای آقایان
گذراندن دوره کارورزی و داشتن مدرک آن
🔰برای قبولی در رشته روانشناسی چه درس هایی را بخوانم؟
رشته روانشناسی در زیرگروه ۵ گروه آزمایشی انسانی قرار دارد و درسهای مهم برای قبولی در رشته روانشناسی عبارتند از:
روان شناسی با ضریب ۳
علوم اجتماعی با ضریب ۳
ریاضی با ضریب ۳
اقتصاد با ضریب ۲
زبان و ادبیات فارسی با ضریب ۲
فلسفه و منطق با ضریب ۲
زبان عربی و تاریخ و جغرافیا با ضریب ۱
🔰دوره تحصیلی کارشناسی رشته روانشناسی
دوره تحصیل کارشناسی رشته روانشناسی در ایران ۴ سال و معادل ۸ ترم درسی بوده است و دانشجویان روانشناسی ملزم به گذراندن ۱۴۴ واحد درسی هستند.
🔻دروس پایه و اصلی رشته روانشناسی
مباحث اساسی در روانشناسی ۱
مباحث اساسی در روانشناسی ۲
تاریخ و مکاتب روانشناسی و نقد آن
مبانی جامعه شناسی
روانشناسی از دیدگاه اندیشمندان مسلمان
آمار توصیفی
آمار استنباطی
روش تحقیق (کمی و کیفی)
فیزیولوژی اعصاب و غدد
احساس و ادراک
روانشناسی فیزیولوژیک
انگیزش و هیجان
روانشناسی تحولی ۱
روانشناسی تحولی ۱
معرفت شناسی
آشنایی با فلسفه اسلامی
روانشناسی شخصیت
روانشناسی شناختی
روانشناسی دین
کاربرد کامپیوتر در روانشناسی
فلسفه علم روانشناسی
روانشناسی اجتماعی
متون روانشناسی به انگلیسی ۱
متون روانشناسی به انگلیسی ۲
روانشناسی تجربی
روان سنجی
روانشناسی یادگیری
روانشناسی تربیتی
آموزه های روانشناختی در قرآن و حدیث
آسیب شناسی روانی
مبانی راهنمایی و مشاوره
🔻دروس تخصصی رشته روانشناسی
آزمون های روانشناختی ۱
آزمون های روانشناختی ۲
اصول روانشناسی بالینی
بهداشت روانی
روانشناسی سلامت
آسیب شناسی روانی کودک و نوجوان
روانشناسی و مشاوره خانواده
نظریه های مشاوره و روان درمانی
فنون مشاوره و روان درمانی
راهنمایی و مشاوره تحصیلی و شغلی
روانشناسی اجتماعی کاربردی
آسیب شناسی اجتماعی
روانشناسی صنعتی سازمانی
روانشناسی کودکان با نیازهای ویژه ۱
روانشناسی کودکان با نیازهای ویژه ۲
توانبخشی کودکان با نیاز های ویژه
شیوه های اصلاح و تغییر رفتار
پژوهش در روانشناسی
امیدواریم این مقاله به شناخت شما از رشته روانشناسی کمک کرده باشد. برای قبولی در این رشته میتوانید از از مشاورین آکادمی دکتر اکبری کمک بگیرید که با مشاورههای روزانه، هرروز در این مسیر همراه شما هستند.
برای داشتن یک مشاور که در تمام مراحل همراه شما باشد شرایط مشاوره را دنبال کنید.
دکتر محمد سعید اکبری
مشاور و مدرس کنکور