وسواس مطالعاتی
🔰 وسواس مطالعاتی چیه؟
یک نوع وسواس که ممکنه توی زندگی روزمره موقع مطالعه پیش بیاد. اینجوری که یک صفحه از کتاب رو دو ساعت میخونی که این خیلی سخت و خسته کننده است.
بزار با یه مثال ساده توضیح بدم موقع مطالعه کلی کتاب مداد خودکار و جزوه کنار خودت میچینی و شروع به خوندن میکنی. بعد از چند دقیقه کتاب رو میبندی و میری سراغ یک کتاب دیگه، چند دقیقه بعدش چشماتو میبندی و زیر لب شروع به تکرار مطلب خونده شده میکنی و این کار را مدام انجام میدی.
🔰 حالا فایده این کار چیه؟
به جرئت میتونم بگم هیچی حتی مضرم هست. چرا؟
چون وقت و انرژی زیادی ازت میگیره و در مقابل هیچ نتیجهای به تو نمیده.
بیشتر دانش آموزانی که وسواس مطالعاتی دارند یه میز شلوغ هم دارند که شامل وسایلی مثل مداد، خودکار، سررسید، جزوه، کتاب و… میشه و این موضوع باعث آشفتگی ذهنی میشه.
نکته اصلی اینکه چطوری در مقابل این وسواس رفتار کنی. چون تو باید این مشکل رو حل کنی.
اول بریم سراغ این موضوع که چرا بعضیها دچار وسواس مطالعاتی میشن:
بعضی اوقات نحوه مطالعهت میتونه غلط باشه و باعث به وجود اومدن این حس بشه که چرا من این مطلب رو یاد نمیگیرم.
همین موضوع سرآغاز وسواس مطالعاتی میشه.
یک نکته بهت بگم که در اغلب مواقع همین وسواس مطالعاتی باعث کند خوانی میشه و همین مشکلت رو دوتا میکنه.
تفکر اشتباه: معمولا تصور غالب اینکه کلمهخوانی به یادگیری بهتر کمک میکنه، در حالی که نه تنها کمکی نمیکنه بلکه زمانبره و باعث وسواس مطالعاتی بیشتری میشه.
نکته: توی مراحل اول مطالعه بیشتر کلیخوانی انجام بده و به جزئیات بیش از حد توجه نکن. چون تو رو از اهداف اصلی مطالعه دور میکنه.
حالا که دلایل اصلی بروز این وسواس رو فهمیدی، بریم سراغ راهکارهای مقابله با این وسواس که بتونی یه مطالعه با کیفیت و مفید داشته باشی:
۱. از ساده به سخت
۲. کمالگرایی رو ترک کن
۳. به زبان خودت بنویس
۴. اضطراب رو دور کن
۵. خلاصهنویسی
از ساده به سخت
بهتر از مطالب ساده و قابل فهم تر شروع کنی و کمکم سطح مطالب را بالا ببری اینجوری خوندنت وقتی کمتری ازت میگیره و با مطالب راحتتر شروع میکنی.
◀️ کمالگرایی رو ترک کن
هیچکس با یکبار خوندن کتاب به اون مسلط نمیشه. پس تصور نکن با یکبار خوندن کتاب به اون موضوع مسلط میشی. هرکاری نیازمند تکرار و تمرینهای مکرره.
◀️ به زبان خودت بنویس
مواردی که تسلط نداری رو به زبان خودت بنویس مثلاً یک فرمول یه متن رو با زبان خودت یادداشت کن که برات قابل فهم باشه. مثال: کتابهای گنجوی=ملخها
م: مخزنالاسرار
ل: لیلی و مجنون
خ: خسرو و شیرین
ه: هفت پیکر
ا: اسکندرنامه
◀️اضطراب رو دور کن
طبیعی وقتی یه مطلب رو متوجه نمیشه دچار اضطراب میشوند و این اضطراب میتونه منجر به وسواس بشه به همین دلیل برای کنترل وسواس در مطالعه مطالب کتاب رو با زبان ساده و روان یادداشت کن.
این کار باعث میشه علاوه بر یادگیری مطالب کتاب ترس و واهمه عدم یادگیری مطالب رو نداشته باشی.
◀️ خلاصهنویسی
یه روش خیلی کاربردی واسه جلوگیری از وسواس مطالعاتی به خصوص در دوران کنکوره.
اگه میخوای این مشکل رو واسه همیشه برطرف کنی و یه مطالعه خوب و باکیفیت و در نتیجه یه کنکور مطلوب داشته باشی، بهت توصیه می کنم استوریهایی که امروز در پیج گذاشته شده رو از دست نده و راهکارهایی که بهت گفتم رو اجرا کن و نتیجه عالیشو ببین.