معرفی رشته مامایی

رشته مامایی که یکی از زیرمجموعه‌های رشته علوم پزشکی است، یکی از انتخاب‌های مهم داوطلبان کنکور تجربی در زمان انتخاب رشته به شمار می‌رود.

🔰تاریخچه مامایی

در زمان‌های گذشته که هنوز علم پزشکی پیشرفت چندانی نداشت، معمولا زنانی هنگام زایمان زنان باردار به آن‌ها کمک می‌کردند و نوزادان را به دنیا می‌آوردند. اما امروزه رشته مامایی بسیار متفاوت و پیچیده‌تر از دوران گذشته شده است. امروزه ماما به فردی گفته می‌شود که مدرک کارشناسی یا کارشناسی ارشد مامایی را اخذ کرده و موفق به گرفتن پروانه رسمی مامایی از مراجع مربوطه شده است.

🔰 دوره کارشناسی

دانشجویان مامایی 135 واحد درسی نظری و عملی می‌گذرانند و علاوه بر یادگیری دروس تئوری، از ترم دوم وارد بیمارستان‌ها می‌شوند و دروس عملی خود را یاد می‌گیرند. مقطع کارشناسی مامایی از 20 واحد دروس عمومی (مشترک بین همه رشته‌ها)، 20 واحد دروس پایه، 62 واحد دروس تخصصی و 16 واحد دروس دوره کارآموزی در عرصه ارائه می‌شود.

دروس پایه: بیوشیمی، تشریح، سلول شناسی و بافت شناسی، ایمنی شناسی، فیزیولوژی، میکروب شناسی و انگل شناسی.

 

دروس اصلی: آسیب شناسی اختصاصی و عمومی، دارو شناسی، اصول اپیدمیولوژی و مبارزه با بیماری ها، اصول و فنون پرستاری و مامایی و روش اتاق عمل و زایمان، آمار حیاتی و روش تحقیق، روانشناسی، اصول خدمات بهداشتی جامعه و آموزش بهداشت، زبان تخصصی.

 

دروس تخصصی: اصول تغذیه مادر و کودک، تاریخ، اخلاق و مقررات پزشکی، مقررات پزشکی قانونی، جنین شناسی، فیزیوپاتولوژی بیماری های داخلی جراحی و عفونی، ژنتیک، بارداری و زایمان، کاراموزی بارداری و زایمان، تغذیه درمانی مادر و کودک، نشانه شناسی و معاینات فیزیکی، آزمایش‌های کاربردی در مامایی، نوزادان، کارآموزی نوزادان، بیماری های کودکان، کارآموزی بیماری‌های داخلی و جراحی، بهداشت مادر و کودک و خانواده، کارآموزی بهداشت مادر و کودک و خانواده، روانپزشکی در مامایی، رادیولوژی، سونوگرافی و الکتروفیزیولوژی در مامایی و زنان، اصول مدیریت و کاربرد های آن در مامایی، بی‌حسی و بیهوشی و احیا در مامایی، بیماری‌های زنان و ناباروری، اختلال عمل جنسی و آموزش مشاوره آن، کارآموزی بیماری های زنان، پایان نامه.

🔰 شرایط ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

بعد از اتمام دوره کارشناسی و دریافت مدرک لیسانس، می‌توانید در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیز شرکت کرده و در صورت پذیرش، مدرک فوق لیسانس و دکتری را هم دریافت کنید.

فارغ‌التحصیلان کارشناسی مامایی می‌توانند در کنکور کارشناسی ارشد مامایی شرکت کرده و در صورت پذیرش در آزمون، در یکی از گرایش‌های مامایی ادامه تحصیل دهند. رشته مامایی در مقطع کارشناسی ارشد شامل دو گرایش است. رشته‌های ارشد مامایی عبارتند از:

  • گرایش بهداشت مادر و کودک
  • گرایش آموزش مامایی

همچنین فارغ‌التحصیلان کارشناسی مامایی می‌توانند در رشته‌های زیرمجموعه علوم پزشکی وزارت بهداشت شرکت کرده و برای دریافت مدرک فوق لیسانس خود اقدام کنند. اما رشته‌هایی که دانش‌آموختگان مامایی می‌توانند در آن‌ها ادامه تحصیل دهند، عبارتند از:

رشته‌های مجاز با کارشناسی مامایی

مامایی، مشاوره در مامایی،‌ علوم بهداشتی در تغذیه، علوم تشریحی، اکولوژی انسان، آموزش بهداشت، سلامت سالمندی، فیزیولوژی

🔰 بازار کار رشته مامایی

از مهم‌ترین معیارهای انتخاب رشته که تاثیر مستقیمی بر آینده داوطلب دارد، بحث موقعیت شغلی و بازار کار هر یک از رشته‌های تحصیلی در دانشگاه است.

از مراکزی که یک ماما می‌تواند در آن‌ها مشغول به کار شود، می‌توان به بیمارستان‌ها، زایشگاه ها، درمانگاه‌ها و مراکز بهداشتی اشاره کرد. همچنین ماما طبق قوانین در صورت داشتن مدرک کارشناسی می‌تواند مطب دایر کند و در آن به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی بپردازد.

🔰 مدت زمان طرح رشته مامایی

مدت طرح این رشته دو سال است. البته اگه طرح در مرکز استان گذرانده شود 2 سال و اگر طرح در روستا و مناطق محروم گذرانده شود 1 سال است.

🔰 وظایف ماما

  • تجویز داروهای مجاز در حاملگی

 

  • گرفتن شرح حال و انجام معاینات فیزیکی کامل

 

  • درخواست آزمایش تشخیص حاملگی، درخواست سونوگرافی، درخواست آزمایشات معمول حین بارداری، و ارجاع موارد غیرطبیعی به پزشک متخصص

 

  • اندازه گیری منظم فشارخون، بررسی ارتفاع رحم و رشد

 

  • معاینات مکرر و ثبت پیشرفت های زایمانی در فرم مخصوص و اطلاع به پزشک فوریت های پزشکی

 

  • انجام مراحل مختلف زایمان در بیماران سزارین (جراحی سزارین وظیفه پزشک متخصص است نه ماما) جنین، سمع صدای قلب به صورت دوره‌ای

 

  • مشاوره و آموزش  در مورد مشکلات و بیماری های دوران بارداری

 

  • پذیرش زائو در اتاق درد و زایمان توسط مامای کشیک

 

  • کنترل علائم حیاتی مادر

 

  • درخواست آزمایشات مورد نیاز برای نوزادان متولد شده

 

  • تکمیل پرونده مادر و نوزاد و صدور گواهی ولادت و اجازه انتقال مادر به بخش

 

  • مشاوره و راهنمائی خانواده در مورد بهداشت ازدواج و بهداشت نسل و مسائل دوران بارداری و بعد از زایمان و تنظیم خانواده

 

  • اجازه ترخیص در مورد مادران با زایمان طبیعی بعد از انجام معاینات لازم

 

  • انجام کوراژ در صورت لزوم

 

  • ارائه مشاوره و آموزش های لازم در زمینه مسائل بارداری به زنان غیرباردار

 

  • درمان عفونت ها

امیدوارم در پایان این مطلب، با رشته مامایی آشنا شده باشید و به پاسخ سوال‌های خود رسیده باشید. مشاورین دکتر اکبری به شما در راه رسیدن به هدفتان کمک می‌کنند. برای گرفتن مشاوره‌های تخصصی روزانه لینک زیر را دنبال کنید.

لینک شرایط مشاوره

دکتر محمد سعید اکبری

مشاور و مدرس کنکور

پست های مرتبط

مطالعه این پست ها رو از دست ندین!

رشته دامپزشکی

آنچه در این پست میخوانید 🔰دامپزشکی در دانشگاه 🔰 دروس رشته دامپزشکی 🔰 بازار کار رشته دامپزشکی 🔰 شرح وظایف…

بیشتر بخوانید

رشته اتاق عمل

آنچه در این پست میخوانید 🔰تاریخچه رشته اتاق عمل 🔰وظایف کارشناس اتاق عمل 🔻اسکراب 🔻سیرکولر 🔰 بازار کار رشته اتاق…

بیشتر بخوانید

معرفی رشته هوشبری

آنچه در این پست میخوانید 🔰آشنایی با رشته هوشبری 🔰وظایف کارشناس هوشبری 🔰رشته هوشبری در دانشگاه 🔻دروس پایه و تخصصی…

بیشتر بخوانید

نظرات

سوالات و نظراتتون رو با ما به اشتراک بذارید

برای ارسال نظر لطفا ابتدا وارد حساب کاربری خود شوید.